Mulți întreprinzători români s-au zbătut să ia bani europeni, după ce au trecut prin multă birocrație, dar fără aceste fonduri n-ar mai fi existat agricultură modernă în țara noastră. Astăzi avem agricultori și crescători care lucrează la același nivel cu cei din vestul Europei. Utilaje și echipamente, roboți, abatoare, unități de procesare, sisteme de irigații, sere, depozite… sunt investiții care au modernizat multe dintre fermele românești.
De exemplu, la ieșirea din municipiul Reghin, județul Mureș, se află o zonă industrială unde a funcționat până la Revoluție o fabrică de lapte. Fosta unitate care deservea întreg orașul, a fost înființată în 1974, dar în perioada post-decembristă a intrat în faliment și apoi în paragină.
În 2021, însă, activitatea a fost repusă pe picioare cu fonduri europene. 5,8 milioane de euro pe o linie de finanțare pe procesare, care a mărit capacitatea inițială de la câteva sortimente de brânzeturi și lactate la peste 60, în prezent, informează Știrile Pro TV.
„Am obținut acești bani care ne-au ajutat… nu mult, foarte mult ca să ne ridicăm și vom accesa în continuare toți banii care se pot accesa de la Comunitatea Europeană, ca să putem merge înainte. E foarte greu ca tu să vii cu banii tăi din buzunar (…)”, explică Nicu Bumb, directorul unității, precizând că este foarte greu, atunci când vine vorba de credite.
Compania are capital românesc și deține două fabrici la Reghin și la 25 km de oraș. În prezent, se desfășoară un alt proiect cu bani europeni, o linie de procesare nouă, adusă de scurt timp din Grecia. Până și muncitorii care lucrează aici sunt greci.
„O să fie vane de închegare lapte. Am obținut bani europeni, au fost mai multe oferte și am ales oferta asta. Am fost și am văzut cum se procesează la ei în Grecia”, a mai spus directorul unității.
Pentru fabricarea brânzei se folosește o rețetă specială bazată pe o saramură din localitatea mureșană Orșova, iar laptele folosit este colectat doar din trei comune, unde mai bine de 2.200 de mici fermieri livrează zilnic materie primă proaspătă.
„Este lapte românesc, lapte de la peste 2.500 de familii. Gândește-te că într-o familie sunt 4-5, poate și 10 membri, faceți un calcul simplu și vă de câți oameni trăiesc din chestia asta”, a adăugat Nicu Bumb.
În prezent, investițiile în abatoare, fabrici de lactate și de hrană pentru animale sunt proiectele care primesc cel mai mare punctaj la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). În sesiunea din această iarnă au fost depuse 428 de proiecte, de peste 1.000.000.000 euro, adică o valoare cu peste 500% mai mare decât suma alocată, de 210 milioane de euro, cât au fost puși la bătaie pentru acest an.